Åtgärda ytrost på egen hand

maxresdefault (27)Ytrost är något som drabbar alla bilar förr eller senare. Om du tar hand om den på en gång har du motverkat en dyr reparation i framtiden, då rost har en benägenhet att sprida sig ganska fort. Det kan vara så att du aldrig har gjort detta förut, så här kommer en liten guide på det enklaste sättet.

Du måste ha hemma:

  • Sandpapper
  • Rostskyddsfärg
  • Spackel (gärna metallspackel)
  • Bättringsfärg

Bra att ha hemma:

  • Rostätare
  • Klarlack

Beroende på hur stort området som är rostangripet kan du välja antingen att sandpappra för hand, eller använda en slipmaskin. Är det mycket rost kan du börja med ett grovt sandpapper för att sedan byta till ett finare. OBS! Här är det superviktigt att du får bort alla rostporer, annars är det risk för att du snart får göra om jobbet.

Om du är lite osäker på om alla porer är borta kan du med fördel pensla rikligt med rostätare på hela området.

I väntan på torkningen kan du passa på att maskera runt området inför lackningen. När rostätaren har torkat ordentligt tar du ett fint sandpapper och slipar tills du får en jämn fin yta.

Blanda till spacklet. Detta blandas med en härdare som medföljer, och lägg på spacklet i ett tunt fint lager. Tänk på att det måste ske relativt snabbt, då spacklet härdar ganska fort efter tillredningen.

Låt spacklet torka. Om du är osäker på torktid, läs på förpackningen. Slipa åter igen med ett fint sandpapper tills du får en slät fin yta. Du ska helst inte känna några skarvar alls mellan spackel och den obehandlade karossen. De skarvar du känner kommer att synas.

Spraya därefter rostskyddsfärgen över. Det var på grund av sprayfärgen som du skulle maskera innan, då färgen gärna “dammar” över oönskade ytor. När rostskyddet har torkat sprayar du över med bättringsfärg och sedan klarlack.

Huruvida man ska använda rostskyddet före eller efter spackling råder delade meningar. Om du har ett tennspackel (metallspackel) eller glasfiberspackel fungerar detta sätt strålande.

Lycka till!