Bilplåt – att förebygga rostskador

rust_2000I Sverige är bilarna väldigt utsatta på grund av klimatet. För att förlänga sin bils livslängd är det då bra att veta hur man förebygger rosten. Många som köper en ny bil tror att de är skyddade av sin 12-åriga rostskyddsgaranti. Det som de oftast har missat när det gäller denna, är att den gäller enbart rost som uppkommer inifrån, det vill säga sådan som uppkommer inuti balkar. I Sverige är dock det största problemet rost som kommer utifrån, vilket för de flesta bilägare gör den garantin mer eller mindre värdelös.

Regel nummer ett

Håll bilen ren. Visst kan det kännas väldigt tröstlöst att tvätta bilen under höst och vinter, eftersom att den ett par mil efteråt är lika smutsig igen. Men om du rengör bilen regelbundet så blir den faktiskt inte lika rostbenägen. Du får på det viset bort salt, grus och diverse partiklar som kan innehålla frätande ämnen, som i sin tur kan bidra till att karossen rostar. Kom ihåg också att alla skrymslen ska bli rena i underredet. Något som många bilägare glömmer är vattendräneringshålen i dörrarna. Där kan man med fördel göra rent med en piprensare eller en långsmal borste i någon variant.

Schampot är viktigare än du kanske tror. Välj ett riktigt bilschampo när det är dags för biltvätten. Visst kan diskmedel eller dylikt vara lika bra för själva rengöringen, men det finns istället en risk för att det torkar ut lacken, vilket gör den mer sårbar. Om svampen är smutsig bör du byta ut den. Sand och smuts kan givetvis orsaka repor, som sedan lätt rostar. En extra åtgärd är att vaxa karossen. Vaxet bildar en skyddande hinna som dessutom fungerar som smutsbortstötande.

Regel nummer två

Se till att underredet tas omhand ordentligt. Förutom att hålla det ordentligt rent, så håller du det i bra skick genom att lämna in den för en underredsbehandling. Om du redan har fått rost i underredet kan även blästring ske innan det behandlas med Tectyl.

Följer du dessa tips så kan karossen hålla väldigt länge.