Laga eller skrota?

a678e8f7db1248620692aa1efbcc3b75I många fall kan man ställa sig frågan om det är värt att laga en skada, eller om man helt enkelt ska skrota sin bil. Anledningarna till dessa frågeställningar kan vara olika. För det första: Hur stor är skadan? För det andra: Hur gammal är din bil? För det tredje: Hur mycket är din bil värd? Nu behöver ju inte värdet på bilen enbart vara den ekonomiska aspekten; bilen kan vara näst intill ovärderlig för dig. Då pratar vi om det personliga värdet.

Om du har en ny bil och krockar med den, då är det inte så mycket att överväga. Självklart väljer du, om det är möjligt, att lämna in bilen för reparation. Det som avgör här är hur allvarlig skada som bilen har fått. Om hela fronten är intryckt och bilen har blivit extremt sned, då är det bättre att skrota den. Därför är det också väldigt viktigt att ha en bra försäkring på bilen. Om du däremot har en gammal bil, som inte är värd så många kronor, då kanske det kostar mer att reparera bilen än vad den är värd. Det kan då vara läge att överväga att helt enkelt skaffa en ny bil istället, och låta den gamla få pension.

En aspekt till att lägga med i funderingarna är om skadan är ditt eget fel. Om det är någon annan som åsamkar skadan så täcker försäkringen den största delen av reparationen. Men även om du har försäkring, och du vill lämna in din bil som har fått en bildörr uppslagen in i din dörr, då kan ändå din självrisk kosta dig uppemot 3000 kr, i vissa fall till och med mer. I detta fall behöver du inte skrota bilen, men bucklan kanske är något du kan leva med om värdet på bilen inte är högre än till exempel 5000 kr.

Detta handlar mycket om prioritering, då de allra flesta skador faktiskt går att reparera. Frågan är bara om det är värt det på en gammal bil.