Vilken utbildning behövs?

learning-to-use-mrdc-software (1)Då du vill arbeta med bilplåt kommer du antingen att gå under titeln bilplåtslagare eller bilskadereparatör. Det du då kommer att syssla med är krock- eller rostskadade fordon. Arbetet går dessutom till stor del ut på att rikta, mäta, svetsa, byta och återställa detaljer. Men innan du kan börja en anställning inom detta så kommer du att behöva utbilda dig. Förr var det möjligt att få utbildningen via lärlingsplatser, det vill säga att man lärde sig på plats av redan erfarna arbetare på platsen. Detta är något som börjar komma tillbaka, men det är inte alltid möjligheten erbjuds, så i de flesta fall är det skola som krävs.

När du väljer skola är det några aspekter att ta hänsyn till. Om du är i vuxen ålder och vill börja studera så finns dessa utbildningar oftast på Komvux eller Lernia. Dessa två instanser är till för vuxna som saknar utbildning, vill komplettera sina betyg, eller helt enkelt skaffa sig en ny utbildning för att sadla om. Om du har svårt att bestämma dig, så ta en paus i dina funderingar och testa nya casino tills du har bestämt dig. Vem vet, du kanske kan vinna ihop tillräckligt för att inte behöva utbilda dig.

Om du däremot går i nionde klass och det är dags för att välja en inriktning, då är det på gymnasium som gäller. Det första som gäller här, precis som inom de flesta utbildningar, är att man är godkänd i de flesta ämnen, framförallt svenska, engelska och matematik. Sedan kan man söka in på Fordons och Transportprogrammet. Under det första året får du bra grundläggande kunskaper i fordonsteknik, om det är den inriktningen som du har valt. Efter ditt första år är det dags att välja inriktning en gång till. Nu har du möjlighet att välja karosseri och lackering för ditt andra år. Här är den delen som ger dig kunskaper i lackering av bilar. Du får även kunskap i form av diagnostik och reparationer av karosseri. Efter detta kan du börja arbeta som billackerare eller bilskadereparatör, det vill säga inom bilplåt.